За охлаждане

Харесайте ни и във Facebook, ако ви харесва нашия сайт

Често задавани въпроси свързани с климатиците - (виж пълния текст)

Въпрос: Mога ли да се отоплявам с климатик?

Отговор: Това е може би най-често задавания въпрос, а отговорът не е чак толкова прост. Ще се опитаме да обясним накратко.

Най-напред: Да, можете да се отоплявате с климатика, но трябва да изберете качествен климатик от реномиран производител, добре да обясните характеристиките на помещението на консултанта и как искате да използвате климатика (вижте какво трябва да знаете в раздел Услуги/консултации ), за да можете да подберете правилната мощност. Климатика трябва да има запас от мощност поне 30-40% за да може да ви отоплява при ниски температури!

Защо става така, вижте в секцията любопитно.

Така или иначе студеното време и особено мъглата са едни от най-тежките режими за климатика. Ако имате възможността да му помогнете пр и такива екстремни условия с някакъв друг уред не се колебайте. Това само ще удължи живота му!.

 

Въпрос: Колко ще ми струва отоплението с климатик?

Отговор: Трудно е да се пресметне разхода на енергия, тъй като той зависи не само от вида на климатика, а и от характеристиките на вашето помещение, климата на населеното място и т.н. Естествено разхода за отопление с един и същи климатик в по-топло или по-студено населено място ще е различен. Ясно е също, че пак с един и същи климатик, ако имате изолация и хубава дограма, разходите за отопление/охлаждане ще са по-ниски от колкото ако помещението не е изолирано и е със стара дограма.
 

И все пак колко горе-долу ще струва?

Ами ако вашия климатик е избран добре, то може да се приеме, че осреднено за сезона той ще работи по 8 часа дневно на номиналната си мощност, със COP, който е даден в каталога. Тогава, нека да пресметнем разходите за два климатика с номинална топлинна мощност 3 kW—един с COP 5 и един с COP 3.

Климатика с COP 5 консумира: 3 kW / 5 = 0.6 kW

Климатика с COP 3 консумира: 3 kW / 3 = 1.0 kW


Тогава :

Климатика с COP 5 ще ви струва: 8 часа x 30 дни x 0.6 kW x 0.17 лв/kW = 24.48 лв/месец

Климатика с COP 3 ще ви струва: 8 часа x 30 дни x 1.0 kW x 0.17 лв/kW = 40.80 лв/месец

Разликата в месечните разходи е 40.80—24.48 = 16.32 лв/месец.

От тук можете да си направите следната преценка:

Ако ще ползвате климатика целогодишно ( за охлаждане и отопление) това са около 10 месеца ( изключваме пролетни и есенни месеци, когато най-вероятно няма да имате нужда от климатик въобще) тогава:

10 месеца x 16.32 лв = 163 лв. ще спестите с по-хубавия климатик, годишно.

За период от 3 години ще спестите 163 х 3 = 489 лв. Това е приблизително разликата и между по-скъпия и по-евтин климатик.

Разбира се тези сметки не включват инфлацията, която може да доведе и до двойно покачване на цената на електроенергията и до още по-бързото изплащане на по-хубавия климатик, както и факта, че евтините климатици имат по-кратък живот на експлоатация.

Тук трябва да сложим и другата страна на медала обаче:
Ако мислите да ползвате климатика рядко, само в най-горещите летни месеци, то тогава един скъп модел би се заплатил за 5—6 години, а може и повече. Тогава вече сами може да прецените дали искате да имате качествена техника или просто ще се опитате да изкарате жегите с някой-по евтин вариант. Въпреки това имайте предвид, че качеството не означава само икономия на енергия, а също надеждност, комфорт и удобство.

Въпрос: Как да подбера климатик с правилната мощност?

Отговор: Най-лесния и сигурен начин е да се обадите на телефоните ни за консултация. Изчисления от сорта на 50W/m3 в някои случаи могат да дадът приблизителни резултати, но в други, могат да ви подведат и да се заблудите повече от два - три пъти. Мощността зависи от всички ония неща, които са описани в секцията услуги / консултации.

Въпрос: Докато климатика работи в режим отопление изведнъж спира. Чува се някакво съскане и от външното тяло излиза пара. Какво става?

Отговор: Това е нормален процес на обезскрежаване. При този режим в топлообменника на външното тяло навлизат горещи фреонови пари, за да разтопят образувалата се по него скреж. Това е нормално да се случва на период от около 40 мин, като в зависимост от външните температури може да бъде на по-кратък или по-дълъг период. Процеса на обезскрежаване се индикира от вътрешното тяло чрез специфично за модела мигане на контролните лампи.

Въпрос: Къде е най-подходящо да се монтира климатика?

Отговор: Нашите консултанти и монтажници ще ви ориентират, кое е най-подходящото място за външното и вътрешното тяло. Най добре е да се вслушате в съветите им. Като цяло трябва да знаете че:

Външното тяло е се монтира на място, където има подходящ достъп. Това е важно, за да може да се прави профилактика и да се сервизира климатика в случай на нужда. Освен това монтаж с алпинист или вижка ще ви струва значително повече.

Вътрешното тяло е добре да бъде близко до външното тяло и до външните стени. Първо защото, колкото по-дълги са тръбите, толкова по големи са загубите, а и толкова по скъп е монтажа и второ—топлината и студа идват от външните стени и прозорците, а не от коридора, банята и т.н.

Няма особено голямо значение един климатик дали ще се монтира, на южна, северна или друга страна на вашето жилище. Той е конструиран да работи независимо от ориентацията си спрямо земните посоки.

Въпрос: Коя марка бихте ни препоръчали?

Отговор: Бихме ви препоръчали класни марки на утвърдени производители. Често срещано в днешно време е разделянето на климатиците в три класа:

Висок клас, където са най-скъпите и хубави японски климатици MITSUBISHI, DAIKIN, FUJITSU.

Среден клас, където са климатици на американски и някои китайски производители

Нисък клас — Предимно китайски и турски производители


При изграждането на нашата фирмена политика, основна цел беше да предлагаме качествена техника. Така че ние работим предимно с климатици висок клас. С цел да предложим по-голям избор и да улесним вашето търсене предлагаме и най-добрите модели от по-ниските ценови категории. Важното е да вземете най-доброто за бюджета, който сте определили.

Въпрос: Нужно ли е да се прави профилактика?

Отговор: Разбира се! Всяка техника има нужда от поддръжка. Както автомобила се нуждае от почистване и смяна на масло, както пералнята има нужда от смяна на уплътнения или пък хладилника от размразяване, така и климатика има нужда от някаква поддръжка. Правят се два типа профилактика:

Ежемесечна—при която Вие сами си почиствате филтрите на вътрешното тяло като ги изпирате и подсушавате

Годишна—при която наши специалисти идват и почистват топлообменника на външното тяло, вътрешното тяло и проверяват параметрите на машината.

И двете профилактики са особено важни за нормалното функциониране на климатика, както и за гаранцията.

Въпрос: Какви функции имат съвременните климатици?

Отговор: Основните функции, които предлага един добър съвременен климатик са:

Отопление, Охлаждане, Автоматичен ( климатика сам определя дали на охлаждане и дали на отопление да работи в зависимост от зададената температура на комфорт), изсушаване (активно отнема влага от помещението), вентилация ( работи само като вентилатор), таймер (който да пуска и спира климатика в зададено от вас време), режим Hi Power или пълна мощност, който можете да активирате за бързо загряване или охлаждане на помещението, икономичен (наричан още нощен или тих режим).

Имат също различни режими за движение на клапите и различни видове филтри, йонизатори, плазми и т.н.

Когато избирате климатик, помнете че го купувате преди всичко да се охлаждате и/или отоплявате с него. Така че го подберете климатика най напред по: необходимата мощност, качеството на марката и коефициента COP. Всички други екстри са изключително полезни, но не бива да бъдат водещи при избора Ви.

Въпрос: Опасен ли е за здравето климатика?

Отговор: Сам по себе си климатика е уред, който духа студен или топъл въздух. Той няма как да е опасен за вашето здраве, стига да го експлоатирате правилно. Ето какви са основните изисквания за безопасна употреба на вашия климатик:

· Най-напред прочетете внимателно инструкцията за експлоатация и стриктно спазвайте всички точки описани в нея.

· През лятото не стойте директно срещу струята на климатика. Настройвайте клапите така, че да насочват  струята на въздушния поток хоризонтално. Студения въздух е по-тежък от горещия и сам ще слезе надолу.

· През лятото правилната вътрешна температура е около 7до 9 градуса по-ниска от външната. Ако навън е +36 градуса, настройте климатика на не по-малко +27 градуса. В противен случай при влизане и излизане от помещението стресирате организма с голямата температурна разлика (т.нар.термичен шок).

· Чистете редовно филтрите и правете основна профилактика. Тъй като климатика върти въздуха в помещението, то няма начин в него да не навлиза и прах. В комбинация с това, че през лятото климатика прави конденз филтрите са особено подходящо място за развитие на плесени. Ако поддържате климатика чист и правите редовна профилактика той не само ще бъде безвреден за вас, но и ще ви осигури уют и комфорт.
 

Въпрос: Шумен ли е климатика?

Отговор: Шума е много специфичен фактор, който различните хора възприемат по различен начин. Така или иначе шума, който се създава от един климатик не е по-силен от шума на компютъра например. Шума на вътрешното тяло е доста нисък не би следвало да ви дразни. Показателите в децибели, можете да видите за всеки от продуктите.

Външното тяло на класните климатици в общия случай почти не се чува как работи и на практика няма да пречи на вас или на съседите ви. Като изключение в много редки случаи се получава по-силен шум, през зимата, когато тампоните на климатика се втвърдяват и не могат толкова добре да обират вибрациите. В тези случаи има отработени решения, които решават проблема в зависимост от конкретната специфика.

Въпрос: Мога ли с един климатик да отоплявам/охлаждам повече от едно помещения?

Отговор: Не. По този начин винаги в едното помещение ще бъде много по-топло или студено от другото. Ще претоварвате климатика и ще увеличите значително разхода на електроенергия, а вероятността да настинете през лятото става огромна.

Въпрос: Ами .....

Отговор: Тъй като въпросите, които могат да възникнат са доста, и е трудно да се изброят наведнъж не се колебайте да попитате на нашите телефони или да пишете на e-mail-а посочен в контактите, а пък ние постепенно ще допълваме тази секция ще се стараем да дадем колкото се може повече отговори.